Op vakantie naar Bulgarije: denk om je vaccinaties!

Bij het plannen van je vakantie naar Bulgarije denk je waarschijnlijk niet direct aan benodigde vaccinaties. Veel mensen weten zelfs niet eens dat inentingen voor Bulgarije worden aanbevolen. Het is echter niet verplicht om je te vaccineren. Je loopt dan wel kans op het oplopen van hepatitis A en DTP. Vaccinaties voor op vakantie worden niet vanuit de basisverzekering vergoed.

Welke vaccinaties worden aanbevolen?
Voor Bulgarije raadt de GGD vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aan. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. De meeste inwoners van Nederland zijn op de leeftijd van 9 jaar ingeënt tegen DTP. Wanneer je echter naar een gebied met risico op difterie afreist, is revaccinatie nodig. De vaccinatie geeft voor tien jaar bescherming en wanneer je hem één tot twee weken voor vertrek haalt, ben je voldoende beschermd. Wanneer je vergeten bent een inenting te halen, kan deze nog tot vlak voor vertrek worden gezet.

Hepatitis A is besmettelijke geelzucht. Een vaccinatie beschermt je één tot drie jaar tegen hepatitis A. Na een herhaling wordt de bescherming zelfs verlengd tot 25 jaar. Haal de inenting minimaal twee weken voor vertrek, dan ben je zeker op tijd. Inentingen kunnen echter ook last minute worden gehaald.

Langere vakantie in Bulgarije: hepatitis B en rabiës
Verblijf je langer dan drie maanden in Bulgarije, dan wordt aanbevolen je ook te vaccineren tegen hepatitis B en rabiës. Hepatitis B is een ontsteking van de lever en kan worden opgelopen via seksueel contact en bloed (pas dus op met naalden!). Voor levenslange bescherming tegen hepatitis B heb je drie inentingen nodig. Begin daarom op tijd met inenting, in ieder geval zeven maanden voor vertrek. Rabiës is hondsdolheid. Ook deze vaccinatie bestaat uit drie inentingen. Begin ten minste acht weken voor vertrek met vaccineren, je bent dan twee jaar beschermd.

Comments

Geef een reactie